Hoe drukwerk aanleveren?

CMYK of Fullcolour: een systeem waar met behulp van vier basiskleuren en gebruik van verschillende rasterwaarden, een groot deel van het kleurenspectrum kan worden weergegeven.
C = Cyaan; een combinatie van blauw en groen
M = Magenta; een combinatie van rood en blauw
Y = Yellow, geel een combinatie van rood en groen
K =  Key; zwart.

RGB kleuren
RGB is een kleursysteem dat gebaseerd is op hoeveelheid LICHT (additief). Denk aan de kleuren bij monitoren (computerschermen), TV en projectoren. De kleuren worden opgebouwd uit drie primaire kleuren Rood, Groen en Blauw. Wanneer een document is opgebouwd m.b.v. RGB kleuren dan kan het nog niet gedrukt worden: het moet worden omgezet naar CMYK. Let hierbij wel op kleurveranderingen: een CMYK-kleur is nooit hetzelfde als een RGB-kleur!

Het omzetten van RGB kleuren naar CMYK
Voor de separatie van RGB bestanden naar printen- en vellenoffset CMYK kunt u het beste de RGB bestanden eerst omzetten van de aangeleverde kleurruimte (ingesloten ICC profiel) naar de door u gebruikte RGB kleurruimte in PhotoShop. Daarin kunt u alle beeld- en kleur aanpassingen doen.

Overdruk
Soms kan het voorkomen dat het ontwerp op het computerscherm afwijkt van het gedrukte resultaat. Sommige logos en teksten zijn bijvoorbeeld verdwenen. Hoe komt dat? Het antwoord heeft hoogstwaarschijnlijk met overdruk te maken. Overdruk is een feature dat voornamelijk in Adobe Illustrator en Indesign bijzondere aandacht vraagt, men kan er leuke dingen mee doen, maar zijn niet zonder gevaar. Zet daarom steeds de overdruk preview aan (View - Overprint preview) om te zien wat het uiteindelijke resultaat zal zijn.

Kort samengevat : netto formaat +3mm rondomrond / cmyk / pdf

Vragen ? info@mijndrukkerij.be